Ecigaretter og nikotin

Som udgangspunkt er de populære ecigaretter uden nikotin. Det vil sige at den rygevæske cigaretten indeholder, ikke indeholder stoffet nikotin, som vi kender fra de almindelige cigaretter. I Danmark er det p.t. ikke tilladt at sælge ecigaretter eller –væske, der indeholder nikotin. Årsagen til dette er at væsken er blevet klassificeret som et lægemiddel, og lægemidler kan man ikke bare sælge frit, naturligt nok.

Hvad er nikotin?
Nikotin er det stof i cigaretter, der dels gør dig afhængig af at ryge, men også det stof der påvirker din hjerne og dine nerver mens du ryger og giver effekten af glæde og afslappethed. Det er jo dette, der får mange mennesker til at blive ved med at ryge, selvom de godt ved hvor farligt og sundhedsskadeligt det er. Kemisk set er nikotin relateret til både koffein og LSD, for nu lige at tage to stoffer i hver sin ende af skalaen. Udover afhængighedsfremkaldelsen sænker nikotin ens blodtryk og øger dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Når det i virkeligheden er sådan noget skidt, det der nikotin, hvorfor er der så mange der spørger til og søger efter e cigaret med nikotin? Det er jo nok netop enten afhængigheden eller de rare følelser der følger med, som folk gerne vil have med fra papircigaretterne, men uden tjære, kræft, lugtgener og alt det andet bras.

Det er ikke ulovligt at købe rygevæske med nikotin, det er kun ulovligt at sælge det. Det betyder at du lovligt kan købe væsken i udlandet. Det eneste du skal være sikker på er, at salget er lovligt i det land, du handler, og at du kun køber til dit eget brug. Du må under ingen omstændigheder videresælge den ecigaretvæske med nikotin, der indfører i landet. Bemærk at du ikke må købe og indføre lægemidler (og dermed væske med nikotin) fra landen uden for EU. Dvs. ikke noget med at handle det billigt fra Kina eller USA. Bliver din pakke taget i tolden, vil indholdet blive destrueret og du risikerer en bøde. Så skal du absolut ryge en e cigaret med nikotin, så køb din væske fra et andet EU-land.

Ecigaretter er stadig en meget ny ting og lovgivningen har fokus i EU og i Folketinget, så der er ingen tvivl om at der vil ske udvikling indenfor dette område. Følg med i medierne eller på nettet, hvis du er ryger, damper eller på anden måde har interesse for ecigaretter med eller uden nikotin.

Skriv et svar