Få et bedre indeklima i dit telt

Uanset hvor dyrt og godt dit telt er, har du garanteret oplevet det. At vågne alt for tidligt om morgenen til et telt, der er fyldt med tung og klam luft, og dråber af kondensvand, som er faretruende tæt på at dryppe ned i ansigtet på dig. Ikke særligt rart. Hvad end du er på vandretur, på campingferie eller på Roskilde Festival gør det teltoplevelsen betydeligt ringere, og jeg tror, det er den væsentligste grund til, at man møder så mange, der ikke bryder sig om at sove i telt. Helt undgå den fugtige luft i teltet, kan du ikke – slet ikke, hvis der er flere mennesker i samme telt. Men der er alligevel nogle ting, du kan gøre, for at det bliver lidt mere komfortabelt at sove i telt.

Brug ventilationsåbningerne

Det siger vel sig selv, men her kommer det alligevel: Hvis teltet har ventilationsåbninger, skal de naturligvis være åbne. Hvis det altså er muligt. Nogle gange umuliggør regn- og blæsevejr, at du kan have åbninger åbne, men under alle andre omstændigheder, bør de være i brug.

Luft ud!

Teltåbningen bør så vidt muligt være åben. I langt de fleste telte er der stropper, som man kan binde teltåbningen fast med, så der er direkte adgang for den friske luft ind i teltet. Det gør indeklimaet mange gange bedre, når du så endelig ligger dig ind og lukker. Hvis vejret er til det, bør også overveje at holde den åben, mens du sover. I varmt, tørt og vindstille vejr kan det også anbefales at undlade at tage yderteltet i brug. I rigtig mange kuppeltelte kan inderteltet stå af sig selv, og det er uden tvivl det rareste, når det er meget varmt.

Hold vådt tøj ude af teltet

Nogle gange kan det være nødvendigt, men som udgangspunkt bør du altid undgå at have dit våde tøj med ind i teltet. Det våde tøj øger nemlig luftfugtigheden betydeligt og kan hurtigt gøre det ukomfortabelt at være i teltet. Hvis der er plads til det i forteltet, bør du i stedet hænge eller lægge tøjet til tørre der. Allerhelst skal det helt ud af teltet. Se et kæmpe udvalg af telte her: http://seuf.dk/telte

 

Teltets materialer

Som sagt slipper du nok aldrig helt af med den tunge luft og kondensen i teltet. Selv med de ovenstående tips forsvinder det ikke helt. Jeg vil påstå, at det hører med til at sove i telt; det er jo ikke meningen, at det skal være et hotelophold. Men en sidste ting, du kan gøre, er at købe et telt af det rigtige materiale. Et bomuldstelt slår alle andre telttyper, når det kommer til åndbarhed og komfort. Når et telt er helt vandtæt og lukker af for regnvand, ja, så lukker det også af den anden vej for det fordampede vand indefra. Et bomuldstelt er ikke direkte vandtæt, selvom regnvand sjældent vil komme ind i teltet, fordi stoffet ofte vil være så kraftigt, så på den måde får du et langt mere åndbart telt. Den største ulempe ved bomuldstelte er dog, at de ofte er noget tungere, og så selvfølgelig, at de ikke holder dig helt tør, hvis det står ned i stænger hele natten lang.

 

 

 

 

 

Skriv et svar