Forskellen på a-kasser og kontanthjælp

Det kan være lidt svært at finde ud af hvad, der er hvad, når man pludselig står der og er blevet ledig. Hvad er f.eks. forskellen på a-kasse og kontanthjælp? Der er mange spørgsmål der trænger sig på i denne for mange helt nye situation. Heldigvis er der masser af hjælp at finde på nettet og vi vil gerne begynde med at gøre dig klogere dit første spørgsmål.

Hvad er kontanthjælp?

Skulle du en dag finde dig selv uden et arbejde, kan du via din kommune få udbetalt kontanthjælp – også kaldet understøttelse. Satsen for kontanthjælp er fastsat, men kan variere ud fra din personlige status. Der tages bl.a. udgangspunkt i din alder, om du er samboende med andre eller om du har forsørgelsespligt overfor børn.

En eventuel personlig opsparing, kan have betydning for udbetalingen af din kontanthjælp. Dette gælder også, hvis din samlever eller ægtefælle skulle have en formue stående. Værdigenstande, såsom biler og sommerhus, kan ligeledes have indflydelse udbetalingen af din kontanthjælp.
Ønsker du at vide mere om de gældende satser for kontanthjælp, kan du klikke ind på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside. Det er dog ingen hemmelighed at kontanthjælpen ikke dækker meget mere end decideret overlevelse. Vi snakker få tusind kroner om måneden og der er vel ingen mennesker på kontanthjælp i Danmark der kan sige at de lever et godt liv?

Hvad er a-kasse?

Er du medlem af en a-kasse, kan du få udbetalt dagpenge. Dette er dog betinget af at du har været medlem i minimum et år (52 uger), samt overholder a-kassens regler om at være til rådighed på arbejdsmarkedet og ikke er selvforskyldt ledig. Desuden skal du indberette et minimum af timer fra de seneste tre år inden ansøgning af dagpenge. Satserne er forskellige alt efter om du er deltids- eller fuldtidsforsikret.

Som dagpengemodtager er det muligt at få udbetalt et større rådighedsbeløb om måneden end, hvis du kun er på kontanthjælp. Modsat kontanthjælpen blander A-kasserne sig ikke i, om du har en opsparing eller værdigenstande, der kan omsættes til kontanter. Du kan få dine dagpenge udbetalt uanset dette.

Den store forskel på a-kasser og kontanthjælp – udover det større udbetalte beløb ved arbejdsløshed – er at kontanthjælp er gratis og for alle, mens dagpenge kræver at du har betalt kontingent til a-kassen løbende.

Din personlige forsikring

Ud fra ovenstående må man konkludere at det godt kan betale sig at melde sig ind i en a-kasse i tide. På denne måde er du nemlig meget bedre økonomisk sikret, hvis du skulle være uheldig at blive fyret eller på anden vis uforskyldt miste dit arbejde.

Hvis du vil vide meget mere om a-kasser og få hjælp til at vælge den rette, så anbefaler vi at du kigger nærmere på http://www.billigakasseguide.dk

Skriv et svar