Gør-det-selv-gardiner – hvordan gør jeg det lige? Og hvad skal jeg købe?

Hvis du har besluttet dig for, at du vil give dig i kast med at sy dine egne gardiner, så skal du selvfølgelig sørge for at købe de rigtige materialer, hvilket både gør sig gældende for selve gardinstoffet, men bestemt stængerne. Når du skal købe ind til både stof og stænger, så er det afsindigt vigtigt, at du har de helt rigtige mål, for ellers er dine gardiner praktisk talt ubrugelige. Her finder du en guide til, hvordan du tager mål til gardinstænger og gardinstof, og hvor du skal købe det henne.

Måltagning til gardinstænger

  1. Du skal fastsætte gardinstangbeslaget cirka 7 centimeter over vinduesåbninger.
  2. Selve gardinstangen skal derimod være cirka 8 til 10 centimeter længere end selve vinduesåbningen. Hvis der er tale om et større vindue, så er der tale om 25 til 30 centimer ud på væggen for at gardinet ikke fylder alt for meget i vinduet og tager alt lyset.
  3. Hvis vinduesbænken går 6 centimeter ud på væggen, så skal disse lægges til stanglængden.
  4. Har du intentioner om, at gardinet skal gå ud over karmen, så skal den gå 3 til 4 centimeter længere ud fra væggen end karmen.
  5. Hvis du hænger træ- eller messingstænger op, så skal øjet på ringen befinde sig cirka 2 til 3 centimer over åbningen, så man ikke kan se rynkebåndet udefra. Herefter skal gardinet syes med 12 centimer rynkehoved, så øjeringen dækkes og montering er perfekt.
  6. Grunden til at gardinstangen skal gå 3 til 4 centimeter længere ud fra væggen end karmen og omtrent 8 centimeter længere end karmens længde, er fordi det får gardinet til at hænge pænt lige, da det ellers hænger ud i lokalet. Det skyldes som regel at gardinfolderne fylder.

Stofberegning
Når du skal beregne gardinbredden, så er det blot at tage gardinstangens længde ved almindeligt rynkebånd og gange det med to. v/1-lægsbånd beregnes 2,2 x stangbredden og v/4-lægsbånd beregnes 3 x stangbredden. Hvis du bruger en fast gardinlængde, så skal du gerne beregne ét ekstra læg, så gardinerne mødes pænt på midten uden, at de glider fra hinanden.

Længden skal gå cirka 8 centimeter under karmen, så bundsømmen ikke kan ses, ved karm. Til karm skal længden derimod gå 1 centimeter over karm, og du skal selvfølgelig huske at tage højde for, hvis stoffet kryber eller lignende. Til gulv skal længden være cirka 2 til 3 centimer over gulvet. Hvis du har et stort vinduesparti, så anbefales det på kraftigste vis at du deler gardinet op i flere længder, da det dermed er nemmere at håndtere ved montering og vask.

Sytips
Når du skal sy dine gardiner, så skal du være opmærksom på at de skal være lige og ikke må dryppe. Dette undgås bedst ved at være meget nøjagtig med hensyn til at måle længden op på hver enkel gardinbredde – og du skal gerne gøre det 4 til 5 steder. Du må aldrig lægge gardiner op efter en vandret tråd i stoffet, da det ikke bliver præcist nok og det kan dermed ødelægge gardinerne. Ydermere, så anbefales det også på kraftigste vis, at du vælger nogle gode metervarer af høj kvalitet, så gardinerne holder længst muligt. Der findes flere forskellige danske webshops, der sælger både almindelige metervarer, men også økologiske metervarer og disse shops sælger naturligvis også sytråd, så du kan samle dine indkøb ét sted. Giv dig gerne god tid til at finde det rigtige gardinstof, så du ikke ser dig træt på dem, og vær desuden også opmærksom på at kvalitet koster, så hvis du skal have kvalitetsrigtige metervarer, så skal du have pungen op – og det samme gælder for økologiske metervarer.

Du kan købe stof til dine nye gardiner her.

Skriv et svar