Håndarbejde og garn

Garn er et af de ældste værktøjer, vi kender til, som stadig bruges til både at lave tøj med industrielt, og til hjemlig hygge i form af små eller store strikke-projekter. Faktisk er det blevet mere og mere moderne, at strikke, og generelt ses den hjemmelavede strik også mere og mere på det yngre publikum. Med helt andre ord er strik og garn generelt, kommet for at blive. Men tænker vi nogensinde over, hvad garnet egentlig består af?

 

Kaster vi et blik på et af de meget velkendte og et af de mest brugte garntyper overhovedet, ville det nok være bomuldsgarn. Bomuldsgarn stammer fra naturfibre, hvilket vil sige, at fibrene kommer fra skovens træer og naturens planter. Naturfibre kan også komme fra dyr, så som angora, som er fra kaniner. Bomuldsgarn er dog lavet af planter og træer. Alt garn skal klargøres, inden det skal spindes, hvilket sker gennem kartning. Efter denne proces, er garnet nu klar til at blive spundet. Når man spinder garn, gøres det som oftest på store maskiner, som gør arbejdet meget hurtigt. I gamle dage brugte man en spinderok, og denne maskine bruges stadig nogle steder.

 

Bomuldsgarn er især et anvendt materiale, da det er godt for huden. Bomuldsgarn gør det nemlig muligt for din hud at ånde i modsætning til eksempelvis akryl. Akryl består af kemisk fremstillede fibre, og er derfor heller ikke åndbart på samme måde som bomuldsgarn. Dog er et materiale som akryl meget hurtig til at tørre, hvis det skulle blive vådt eller efter vask. Det er en af det helt store fordele ved de kemisk fremstillede fibre.

Skriv et svar