VM Historie

Når verdens bedste landshold i fodbold til sommer løber ind på de grønne baner i Brasiliens store byer – desværre uden deltagelse af det danske denne gang – så er det vel nok verdens største sportsbegivenhed, der fløjtes i gang. Måske kun overgået eller matchet af de olympiske lege. Begge konkurrencer er så store, at de kun afholdes hver fjerde år.

VM i Brasilien 2014 er samtidig et slags jubilæum for denne slutrunde, idet det er 20. gang konkurrencen afholdes.

Fodbold er opfundet i Storbritannien og den første officielle fodboldkamp blev spillet mellem England og Skotland helt tilbage i1872. Spillet bredte sig dog hurtigt og under OL i Paris i år 1900 var fodbolden med som en såkaldt demonstrationssportsgren. I 1908 blev fodbold officielt en olympisk disciplin, som England stadig dominerede. I 1932 skulle OL afholdes i Los Angeles og de amerikanske værter besluttede at pille fodbolden af programmet, dels fordi sportsgrenen var nærmest ukendt i USA og dels pga. uoverensstemmelser mellem FIFA og IOC. Den internationale fodboldorganisation FIFA besluttede derfor at arrangere et verdensmesterskab i stedet for.

Det allerførste officielle VM i fodbold blev afholdt i Uruguay i 1930. Det sydamerikanske hold havde vundet OL to gange. Uruguay vandt selv mesterskabet med 4-2 over Argentina i finalen. Med til dette hører at mange af de store europæiske hold slet ikke var med. Det galdt lande som England, Italien, Østrig og Ungarn. Årsagen lå i at man dengang skulle krydse Atlanten med skib, hvilket tog ca to uger hver vej, og ingen af de europæiske klubber ønskede at undvære deres spillere i flere måneder. Fra Europa deltog Frankrig, Belgien, Jugoslavien og Rumænien.

VM blev afbrudt af 2. Verdenskrig og der blev derfor ikke afholdt VM i 1942 og 1946, men i 1950 startede man op igen, i netop Brasilien, som jo også er værtsnation i år. Siden har der været afholdt VM i fodbold hvert fjerde år uden afbrydelse. Fodbold er i øvrigt kommet tilbage på det olympiske program også, her dog kun med deltagelse af amatørspillere.

Brasilien er det land der har vundet VM flest gange med hele fem sejre, efterfulgt af Italien med fire og Tyskland med tre. Uruguay og Argentina har vundet to gange hver og England, Frankrig og Spanien har alle vundet en enkelt gang. Det er Spanien der er forsvarende verdensmestre efter sejren i 2010 i Sydafrika.

Hvis man interesserer sig for VMs spændende historie, er der en god chance for at man også er interesseret i VM fodboldtrøjer gennem tiderne. Her er der nemlig også meget at fascineres af i forhold til både design og mode.

Skriv et svar