Low FODMAP Diet – det skal du undgå

Low FODMAP Diet er en meget streng diæt, i hvert fald for de fleste af os. Men hvis du døjer med en irritabel / nervøs tyktarm, så er det altså nødvendigt at følge FODMAP Diet i 4-8 uger. Det kan godt være meget hårdt, da der er en helt række fødevare som du skal undgå, men hvis du ikke følger kuren – Så vil du højst sandsynligt gå med disse ubehagelige symptomer for altid.

Derfor hedder det FODMAP

For at starte med at pointere, hvad du ikke må indtage af fødevare under diæten, så er det vigtigt at vide hvad FODMAP står for – Da det ligesom er hele idéen med kuren.

FODMAP står nemlig for de fødevare du ikke må indtage. 5 forskellige kulhydrater, som kan være med til at give dig en irritabel tyktarm.

De 5 kulhydrater er ”Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-Saccharides og Polyols”. Men det er nok de færreste mennesker der egentlig ved, hvad disse kulhydrater er. Som en helt almindelig person uden den store viden om kulhydrater, har du heller ikke en chance for, at vide hvilke fødevare, der indeholder disse 5 slags kulhydrater. En længere forklaring om FODMAPs finder du på DenGodeKur.dk

Det må du ikke spise

Du skal undgå frugt og grønt, som indeholder for meget fruktose, fruktase og for meget polyol. Det kan godt være lidt af en jungle at finde ud af, hvilke fødevare der indeholder hvad, derfor kan det være en meget god idé at købe en bog om Low FODMAP Diet, hvor du kan finde nogen gode opskrifter, så du er på den sikre side.

Der er også en del produkter du skal undgå, som indeholder hvede og rug. Du må fx ikke få hvidt brød, pasta, nudler, kager, wienerbrød og mange andre søde sager. Hvis du slet ikke kan undvære dit brød, så er der også andre alternativer. Du kan nemlig godt lave noget lækkert brød, men det skal altså være 100 % glutenfrit – Da du ikke må få fødevare med gluten i. Du kan også godt spise kager, så længe de er glutenfrie!

Du skal også passe på med alkohol, da det er en af de klart værste ting. Du skal begrænse dit alkohol indtag så meget som muligt. Hvis du kan undvære det helt, så er det perfekt. Husk på at du kun snyder dig selv, hver gang du snupper en ekstra øl.

Det bedste du kan gøre er at få en masse frisk frugt, grønt og kød. Det er bedst med fisk.

Skriv et svar